Kompetencje

Uchwały Walnego Zgromadzenia, poza innymi sprawami wymienionymi w Statucie lub w Kodeksie spółek handlowych, wymaga:

1. rozpatrzenie i zatwierdzenie sprawozdania Zarządu z działalności Spółki oraz sprawozdania finansowego za ubiegły rok obrotowy,
  2. udzielenie absolutorium członkom organów Spółki z wykonania przez nich obowiązków,
  3. postanowienie dotyczące roszczeń o naprawienie szkody wyrządzonej przy zawiązaniu Spółki lub sprawowaniu zarządu albo nadzoru,
  4. zbycie i wydzierżawienie przedsiębiorstwa lub jego zorganizowanej części oraz ustanowienie na nich ograniczonego prawa rzeczowego,
  5. emisja obligacji zamiennych lub z prawem pierwszeństwa,
  6. nabycie własnych akcji, które mają być zaoferowane do nabycia pracownikom lub osobom, które były zatrudnione w Spółce lub Spółce z nią powiązanej przez okres co najmniej trzech lat,
  7. powzięcie uchwały o podziale zysków lub o pokryciu strat,
  8. zmiana przedmiotu działalności Spółki,
  9. zmiana Statutu Spółki,
  10. podwyższenie lub obniżenie kapitału zakładowego,
  11. umorzenie akcji (z wyłączeniem niezwłocznego umorzenia: akcji nabytych z naruszeniem przepisów art. 362 § 1 i § 2 KSH, które nie zostały zbyte w terminie roku od dnia ich nabycia przez Spółkę oraz pozostałej części akcji własnych Spółki, która przekracza 10% kapitału zakładowego Spółki, nie zbytych w terminie dwóch lat od dnia nabycia akcji),
  12. łączenie, podział i przekształcenie Spółki,
  13. rozwiązanie i likwidacja Spółki,
  14. ustalenie dnia nabycia praw do dywidendy oraz daty wypłaty dywidendy,
  15. zawarcie przez Spółkę umowy kredytu, pożyczki, poręczenia lub innej podobnej umowy z Członkiem Zarządu, Rady Nadzorczej, komisji rewizyjnej, prokurentem, likwidatorem albo na rzecz którejkolwiek z tych osób,
  16. ustalanie wynagrodzenia Członków Rady Nadzorczej,
  17. zawarcie ze spółką zależną umowy, przewidującej zarządzanie spółką zależną lub przekazywanie zysku przez taką spółkę.
    Nabycie i zbycie nieruchomości, użytkowania wieczystego lub udziału w nieruchomości nie wymaga uchwały Walnego Zgromadzenia.

Kompetencje wymienione powyżej w pkt 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, Walne Zgromadzenie wykonuje:

1. na wniosek Zarządu Spółki, przedstawiony łącznie z pisemną opinią Rady Nadzorczej,
  2. na wniosek akcjonariuszy, reprezentujących co najmniej 5% (pięć procent) kapitału zakładowego, zaopiniowany przez Zarząd Spółki i Radę Nadzorczą. Brak opinii, mimo zwrócenia się o nią na co najmniej 14 (czternaście) dni przed odbyciem Walnego Zgromadzenia, uważa się za brak zastrzeżeń.